‘Fuck it, als ik maar geld verdien’

‘Fuck it, als ik maar geld verdien’

Wanneer je de dealers van vroeger vraagt waarom ze dealen, delen ze verhalen die mij als persoon raken. Ik kan er ergens wel begrip voor opbrengen. Een verhaal die me altijd bij blijft was van een goeie vriend. Zijn vader was al een tijdje in een gevangenis in Duitsland. Zijn zus werkte als prostituée. ‘Kijk Shey, je weet, mijn zus is echt knap. Elke keer dat ze ging werken als secretaresse bij grote gerenommeerde bedrijven werd mijn zus seksueel betast. Mijn zus kon daar niets aan doen behalve stoppen bij dat bedrijf. Diegene door wie zij werd betast had altijd een hoge functie in dat bedrijf. Wanneer ze na weken van aarzelen toch een melding deed, werd ze niet serieus genomen. Op een gegeven moment kwam mijn zus thuis, en zei: ‘weet je wat, als al die gore mannen me toch al betasten en er vrijuit mee gaan wordt het tijd dat ze hiervoor gaan betalen’. Zo begon haar carrière in de prostitutie,’ eindigde mijn vriend zijn woorden.

Flashback
Ik kan me herinneren dat we met een groep vrienden op een bankje zaten en mijn close vriend een telefoontje kreeg van zijn zus die huilend aan de telefoon vertelde dat ze verkracht is door haar baas. Alle aanwezigen werden furieus toen me vriend het verhaal met ons deelde. We pakten direct allerlei objecten van de straat op. Een ander belde een vriend om te vragen naar een wapen. We waren vastberaden om die man te ontvoeren en zijn leven zuur te maken. Ze belde later op en zei: ‘Laat het gaan, ik los het zelf op. Ik los het zelf op. Jullie gaan jullie zelf in problemen brengen.’
We hebben die dag geschreeuwd en gehuild maar niemand ….heeft….. iets….. opgelost.

Best heftig bedenk ik me nu, ik was zelf nog een jaar of 16/17. Nu ik trainer ben, heb ik inzichten in hoe moeilijk het voor vrouwen is om seksuele intimidatie te begrenzen. Ik begrijp nu pas hoe gebroken de zus was om te geloven dat prostituee worden de oplossing is van haar probleem.

De stap naar criminaliteit 
Gerenommeerde psychologen hebben weleens verteld dat criminaliteit bij mannen in drie stappen begint:

  • Je ziet het en verafschuwt het.
  • Wanneer het in je omgeving blijft, wen je eraan.
  • Wanneer je eraan went, raak je er beïnvloed door.

Bij mijn close vriend verliep het ook ongeveer in die drie stappen. Hij verafschuwde zijn vader voor de daad die zijn vader had begaan en had een hekel aan alles wat te maken had met criminaliteit. Maar de vrienden van zijn vader bleven in beeld en ondersteunden het gezin, zijn zusje werd prostituee en kreeg vrienden in dat milieu die over de vloer kwamen. Voor hem werd dit op een gegeven moment als normaal gezien en hij raakte er langzamerhand door beïnvloed. Het was geen bewuste keuze die hij nam, het werd stap voor stap zijn enige oplossing naar stabiliteit. Na de middelbare school verdween hij van de radar. Voor alle overheidsinstanties was hij een normaal jongvolwassene die zijn MAVO diploma heeft behaald en is gaan leven. Voor mij is hij een broeder die ik op afstand moet houden omdat zijn pad niet meer bij de mijne past. Maar ik hou nog steeds van hem als een broer en ik bid tot god voor zijn bescherming van de wereld waar hij in is verleidt.

De jongeren van nu 
Als ik tegenwoordig praat met de jongeren die dealen en de jongeren vragen stel over hun familie en keuzes, kom ik er snel achter dat de meeste jongeren het meer doen voor het imago. Het lijkt wel een trend om crimineel te zijn. Showen met geld om indruk te maken. Dure kleding om te pronken en te laten zien dat zij het kunnen betalen. Er heerst zelfs een motto onder jongeren: Het maakt niets uit hoe je het verdient, zolang je geld maar laat regenen.

Stabiele gezinnen waarbij jongeren diep in de criminaliteit zitten, is een normaal begrip geworden. Dealer worden, is niet meer een gevolg van opgroeien in een achterstandswijk. Ook de jongeren in nette buurten willen treden in de voetsporen van Escobar en verheerlijken de acties van criminele groepen. Het is niet alleen pronken met geld, maar een attitude aannemen van niet vies zijn van een wapen dragen en/of gevaarlijk gek kunnen zijn als het moet. Ze willen een duidelijke positie innemen dat zij voor geen enkel gevaar aan de kant gaan.

Ik probeer tijdens mijn trainingen de jongeren uit te leggen dat effort maken een cruciaal onderdeel is. Wat makkelijk komt hoeft niet goed te zijn. Het is moeilijk om nee te zeggen tegen drugs. Makkelijker om ja te zeggen. Moeilijk om nee te zeggen tegen groepsdruk en makkelijk om ja te zeggen. Moeilijk om echt te werken en jouw studie af te ronden. Makkelijker om school te skippen en op zoek te gaan naar fraude. Het belangrijkste wat ik de jongeren meegeef is: Geld zonder doel heeft geen waarde!

Ik hoop dat wij de jongeren van tegenwoordig, onze toekomst, kunnen begeleiden in deze nieuwe global village waar ze beïnvloed worden van alle kanten van de wereld. Dat we hun gezicht de juiste kant opduwen. Wees niet bang om wat te zeggen van het gedrag al denk je  dat je jezelf als volwassene in problemen kunt brengen. We moeten strijden voor het goede, het licht zijn tegen het kwaad al moeten we soms daar een risico voor nemen.

Het verhogen van celstraffen is niet de oplossing. We moeten het brein verlichten tegen het kwaad dat onze kinderen probeert te vernietigen.

Met vriendelijke groet en veel liefde vanuit Shey,
Een jongen van de straat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je nog meer content?

Volg ons op alle social media kanalen 

Recente berichten

Volg ons