Ik doe me werk en ga door. Maar eigenlijk…

‘Ik leef als een kameleon’

Jongeren hebben veel lagen tot je bij hun ware identiteit komt. De straat vormt je en zorgt dat je in de basis altijd met een boze blik over straat loopt. Vaak komt er ook nog bovenop dat je vanuit huis te maken hebt met een sterke hiërarchie waar de vader op één staat en daarna de grote broer.

Ik gaf laatst een training waarbij een westerse docent schrok van de openbaring die hij had ervaren tijdens één van onze oefeningen. Een van zijn leerlingen begrensde het agressieve gedrag van de acteur niet. De acteur was van niet-westerse afkomst en zij gaf aan dat ze gewoon haar werk zo snel mogelijk wou afmaken en vervolgens wegging zonder de agressie te benoemen of de agressor te begrenzen. ‘Ik heb vanuit mijn cultuur geleerd dat het beter is om gewoon mijn mond te houden en mijn werk af te ronden en weg te gaan.’

Toen we bij desbetreffende dame gingen doorvragen waar die strategie vandaan kwam gaf ze aan dat ze vaak problemen had met haar broer. Wanneer ze zijn gedrag begrensde werd ze vaak door de familie als verkeerd gezien. Ze moet respect hebben voor haar broer en gewoon niet zo moeilijk doen. Ze werd door haar familie gezien als iemand die snel uit haar sloffen schiet omdat ze aangaf wat ze niet fijn vond. Omdat haar familie dat zo vond zag ze dat als de waarheid. Haar gedrag nam ze mee naar haar werk en school. Ze gaf nooit aan wat ze van iemand zijn gedrag vond en deed haar werk zoals het hoorde ondanks nare momenten die ze weleens heeft meegemaakt.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *